Aku tak sangka aku akan buat umai udang dalam bilik kat
asrama. Boleh pulak kawan aku pegi belikan limau nipis! Aku dah cakap dah limau
kasturi. Oleh sebab kesilapan tu, aku terpaksa kuar untuk beli limau kasturi
tu. Kalau tak, rasanya agak berbeza…Lagipun aroma limau tu berlainan. Semalaman
udang tu aku rendam dengan garam & air limau kasturi..Esok2 nampak udang tu
dah masak. Potong bawang merah, bawang putih, halia, cili dan udang. Campurkan
sekali..Tambah sikit bahan perasa (Ajinomoto) garam dan limau kasturi…Siap akhirnya..
Kembang kempis hidung bila kawan puji umai tu sedap..Alhamdulillah…Berjaya
jugak akhirnya walaupun pada asalnya aku tak yakin nak buat umai tu tanpa mak
aku di sisi sebagai “chef”.. Heheheheh….:P
Tiada ulasan:
Catat Ulasan